01.02.16-05.02.16

Hei, her kommer det en liten oppdatering fra meg! 

Jeg kom veldig sent på mandags kvelden, så tirsdag ble introduksjonsdag. Jeg ble vist rundt på øya av den ene koordinatoren, og vi stoppet på de forskjellige postene og hilste på andre frivillige. Kystlinjen er delt opp i 4 soner, hvor dråpen i havet jobber i tre av dem. Vi kjørte også innom the graveyard, som er stedet hvor de fleste av flytevestene og båtrestene ender opp. Det var en veldig sterk opplevelse, og jeg fikk bare lyst til å gråte. Fikk en følelse av konsentrasjonsleir når man så utover flytevestene og båtrestene. Det er rart å tenke på at bak hver og en av dem er det et menneske, en historie, og ikke minst en skjebne. Det var også mange armringer som barna har brukt, noe som absolutt ikke er trygt. Er flere firma som lager fake flytevester, så mange av vestene er overhode ikke holdbare.. Jeg blir så sint når mennesker utnytter slike humanitære kriser for å tjene penger.... Etterpå dro vi på et stoppested for flyktninger hvor de kan få mat, varme klær, og evt. sove en natt før ferden går videre. Det var for øyeblikket ingen flyktninger der, men var veldig fint å se hvor fint de frivillige hadde fått det til. 

Her er et bilde av noen av flytevestene på "the graveyard". De tror det kan være rundt 500 000!! 

Her er det en del båtrester. De fleste ødelegger båtene sine når de kommer i land. I mange tilfeller er dette fordi smuglerne sier at de blir sendt tilbake til Tyrkia når de kommer i land hvis de ikke ødelegger båtene. Dette er så klart ikke tilfellet! 

Enda et bilde av flytevestene.. 

På onsdag hadde jeg første arbeidsdag hvor jeg var i sone en fra 0700-1600, og videre til en utkikkspost i sone to fra 1600-1800. Det kom seks båter denne dagen, men to av dem ble plukket opp av den greske kystvakten og fraktet direkte til havnene. De fire resterende endte opp på en strand i sone tre. Vi brukte mye tid på og organisere klær og ordne det trivelig og fint inne i kvinneteltet på campen. Mange av klærne vi pakket ut var fra Norge, og da kjenner man at man blir litt ekstra stolt. 

Dette er et bilde fra campen, her kan flyktningen sette seg ned når de kommer i land. 

Dette er teltet til de greske livvaktene i sone en. 

Dette er kvinneteltet, hvor de kan få nye klær når de kommer i land hvis det er behov for det. Her får de også enkel mat, og te. Er veldig koselig inne i teltet :-) 

Her er litt av klærne vi sorterte inne i teltet. Det var ekstremt mye klær, noe som er kjempe bra! 

I går ble jeg satt på team med to veldig trivelige jenter fra Norge, og vi jobber veldig bra sammen. Vi started i sju-tiden om morgenen på utkikkstårnet, og etter vakten patruljerte vi i sone to. Det var veldig rolig i går, og det kom ingen båter på hele dagen. Etter vi var ferdig med skiftet rundt kl. 1800, dro vi videre til en flyktningeleir en times tid utenfor Molyvos (hvor vi jobber) som heter Moria. Der får de syriske flyktningene ordnet med papirene sine før de blir fraktet videre. Mottaket er inne i et gammelt fengsel, og det er ganske strengt hvem som kommer ut og inn av frivillige, så der kom vi ikke inn. Men det er også en annen leir som heter "better days for Moria" rett utenfor som er drevet av frivillige. Dette er også bare et midlertidig stoppested og de fleste flyktningene som kommer dit sover der bare en natt før de drar videre. Flyktningene som befinner seg der er som oftest fra Afghanistan, Pakistan og Irak. De fleste kvinnene og barna hadde lagt seg, men vi gikk rundt og pratet mye med ungdommer og menn. Vi delte også ut bamser til de barna som var ute, og snacks og juice til de andre. 

Det var et veldig stort og fint barnetelt der, som de frivillige hadde gjort en fantastisk god jobb med. Veggene var dekt med tegninger som barne hadde laget. Og taket var dekorert med lys, stjerner og blomster. I all elendigheten er det fantastisk å se at barna har et slikt sted å være på, hvor de rett og slett bare kan være barn. Hvor de kan leke å glemme alt de har forlatt og reisen de har foran seg. Det var en tegning på veggen som virkelig knuste hjerte mitt. Det var en ung jente som hadde tegnet en gutt og en jente med mange fine farger og hjerter. Under bildet sto det "Dette er broren og søsteren min. Vi pleide å leke sammen. Nå er jeg alene. Jeg elsker dem." Er grusomt å tenke på alle barna som kommer alene, og familiene som har blitt splittet. Er også mange barn som forsvinner under reisen, og blir offer for trafficking, noe som er helt forjævlig og tenke på. Det var så utrolig mange inntrykk på flyktningeleiren, det var rett og slett ikke en trivelig opplevelse.. 

Det var ikke lov å ta bilder av barneteltet med tanker på at barna skal få være i fred å ro, så har dessverre ingen bilder fra det. Møtte også noen crazy frivillige som proppet oss full med konspirasjonsteorier fra en annen verden, hypnose teorier, at George W. Bush er en alien, 3. verdenskrig og korrupsjon. Jæddaaa. Jeg ble faktisk så redd at jeg ikke turte å sove alene etterpå. Det er ikke alle frivillige som er like trivelig å prate med haha. I ti-tiden på kvelden kjørte vi hjem igjen, og var super slitne etter en lang dag med mange inntrykk. 

Her er vi ute og patruljerer med den fine bilen vår haha! 

Her har en båt trolig kommet, og flyktningen har klatret opp en ganske bratt skråning. Lå masse klær, flytevester og rester etter sko etc. her. 

I dag startet vi på post klokken seks, og det har pøsregnet, blåst mye og vært kaldt.. Vi har vært på utkikkspost i sone tre og sone to. Vi har heldigvis heller ikke fått inn noen båter, tror det har mye med været og gjøre. Siden det var veldig rolig i dag dro vi innom The Lighthouse, som er en slags flyktningeleir. Her kan de få varme klær, te, mat, slappe av og varme seg. De kan derimot ikke sove over her. Jeg ble så utrolig glad av å være på denne campen. De frivillige hadde virkelig lagt sjelen sin inn i arbeidet, og det var en kjempe koselig atmosfære. De hadde brukt rester av båter og flytevester til å lage nye ting, noe som er super smart. De hadde også malt og pyntet med mye farger, og lagd en liten lekeplass til barna. 

Her har de lagd skilt fra rester av en trebåt som noen har kommet i land med. 

Klovner fra Chicago og Athen. De drar rundt på leirene for å underholde barna. Jobben de gjør er super viktig! 

En benk/seng/sofa lagd av litt alt mulig :-) Her bruker man det man har. 

The tree of love er et tre hvor alle kan henge opp hjerter med ordet "kjærlighet" på sitt eget språk. Var utrolig rørende! 

Et lite kjøkken! 

Kjærlighet. Selv om det har vært ganske rolig de siste dagene har vi hatt mye å gjøre. Jeg gleder meg til i morgen, da skal vi dra tilbake til better days of Moria for å gi ut leker og bamser til barna. Hvor flyktningene går på fergen har vi tenkt å hjelpe til med å dele ut varme klær. Skal også ha min første nattevakt, så det blir spennende. Ellers går det bra med meg, og jeg føler meg trygg. Skal prøve å oppdatere bloggen igjen i løpet av helgen! God natt til dere i Norge, og stor klem fra meg. 

Hvis noen har lyst til å hjelpe å donere penger setter vi utrolig stor pris på det. Det går blant annet til bamser, såpebobler, leker, godteri, frukt, snacks og juice som vi kjøper inn å deler ut. Tusen takk til alle som har donert, jeg er evig takknemlig!!! 

Kontonr 44400659513
Vips: 46902959 

 

 

- P 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits