AMERIKA vs NORGE

For en stund siden hadde jeg en spørsmålsrunde hvor jeg fikk spørsmål om hvordan skolesystemet her fungerer og litt om ungdommene her osv. Har prøvd så godt jeg kan å svare på spørsmålene gjennom dette innlegget. Nå har jeg vært her ganske lenge, og på den tiden jeg har vært herr har jeg hatt god tid til å bli godt kjent med den amerikanske kulturen. Man skulle tro at mye er likt det hjemme, men det er faktisk utrolig mange forskjeller mellom Norge og Amerika. Her har jeg skrevet et innlegg over de største forskjellene mellom high school og vgs, og litt om forskjellene mellom norske ungdommer og amerikanske ungdommer. 

På min high school starter skolen 07.20 og slutter 14.21, så jeg tilbringer like mange timer på skolen her som i Norge. Her låses alle dørene 07.20 slik at ingen kan komme inn på skolen, og hvis du velger å forlate skolen i løpet av dagen kommer du deg ikke inn igjen. Dette er pga. de mange skytingene de har i USA. I high school har man heller ikke lov å oppholde seg et sted alene uten tilsyn av lærer på skolen. Et eksempel er en gang jeg hadde masse lekser, og satte meg i en pad (et åpent rom med stoler og bord) for å gjøre skolearbeid i stedet for å gå til lunsj. Da kom en av vaktene (det står en vakt i alle gangene på skolen) og kjeftet på meg pga. at jeg ikke var under tilsyn. Jeg ble jo skremt og helt fra meg, jeg skulle jo bare være flink å gjøre lekser. Hvis du forlater klasserommet under en time for å gå på do etc. må du ha et pass fra læreren som sier at du har tillatelse. Hvis du ikke har et pass vil mest sannsynlig en av vaktene i gangene stoppe deg å gi deg en advarsel, veldig skremmende spør du meg - liker ikke å bli kjeftet på.. En annen forskjell er at en skoletime varer i 40-45 minutter, det klager jeg selvsagt ikke på. Vi har 8 klasser om dagen inkludert lunsj og studyhall (fritime), og jeg synes at skoledagene går ganske fort.

Man har en veldig stor frihet til å velge klassene man vil ta selv, og skolen min har et veldig stort utvalg, noe som gjør mange av klassene mye morsommere. Karaktersystemet er også veldig annerledes. Her har de prosent, noe som gjør at hvis du mister en prøve kommer til karakteren din til å gå kraftig ned. Hvis du er borte fra skolen en dag mister du også utrolig mye siden lærerne her er veldig effektive, og man lærer mye på bare en skoletime. For meg er det en evig kamp å ha C som tilsvarer en norsk 4 i alle fag. Den aller største forskjellen mellom high school og vgs (synes jeg) er lærerne. I Norge har jeg aldri følt at lærerne har engasjert seg i skolearbeidet, og til tider har jeg følt at læreren min interesserer seg mindre i faget han/hun underviser enn hva jeg gjør - da er det ille. Her liker lærerne jobben sin, mange av dem er unge, og de vil bruke fritiden sin på å hjelpe deg å bli bedre i faget hvis du sliter. Jeg har ikke noen negative opplevelser med noen av lærerne mine, de er utrolig flinke i yrket sitt alle sammen, og sett bort i fra at jeg generelt er dårlig på skolen har de lært meg mye. Det er aldri et problem å ta en prøve på nytt eller å få en ekstra dag på et prosjekt eller en innlevering. 

Hvis du er hjemme fra skolen en dag eller skulker en time ringer skolen hjem til deg, noe som er veldig plagsomt. Hvis du har mistet for mange timer blir du tatt med inn til rektor. Det er utrolig skremmende. For noen uker siden kom en av vaktene inn i klasserommet mitt å ga meg en blå lapp hvor det sto "deans office". Hjertet mitt begynte med en gang å slå kjempe fort. Det som var mest nervepirrende var at jeg ikke viste hva jeg hadde gjort galt. Vakten ba meg bli med han, og vi begynte å gå mot rektors kontor. Da jeg kom inn til rektors kontor ble jeg fortalt at jeg hadde glemt å sjekke inn til math lab to ganger og ble derfor skrevet opp på lista for gjensitting - noe så tragisk. Viftet litt med øyenvippene, lagde en ekstra norsk aksent på engelsken og sa; "oh my, I'm so sorry. I'm foreign exchange this year, I promise it won't happen again". Tror rektor syntes litt synd på meg, for dagen etterpå sto jeg ikke på gjensittings lista lenger. Føler å si "I'm foreign exchange" har hjulpet meg i mange situasjoner. 

På high school har de klassetrinnene freshmen (9.), sophomore (10.) , junior (11.), senior (12.). De yngste elevene på skolen er 14 år, og personlig blir jeg utrolig lei av å gå på en skole sammen med elever som er to år eldre enn lillesøsteren min. De er veldig umodne, og det er flere ganger om dag at jeg ser elever som ser ut og oppfører seg som om de hører hjemme i 6. klasse. Det er en veldig stor skole. Det er nesten 3000 elever, så det er utrolig mye sladder. Se for dere Verdal x 10, så ille er det. I en av klassene mine sitter jeg på samme bord som tre jenter som tydeligvis vet alt om alle, og siden jeg ikke vet hvem noen på skolen er aner jeg ikke hvem de snakker om, men jeg har hvertfall fått med meg at her vet virkelig alle alt. Det går rykter om så utrolig mye rart. Selv har jeg fått høre at det gikk rykter om at jeg hadde flyktet fra den forrige familien min, og gjemt meg fra dem i flere dager (noe som ikke stemmer i det hele tatt), og at jeg hadde vært i en slåsskamp i gymmen, det stemmer heller ikke.. 

High school er helt klart litt strengere, og jeg synes egentlig det kan sammenlignes med ungdomsskolen i Norge. Dette resulterer i at amerikanske ungdommene er langt mindre selvstendige enn norske ungdommer, og ikke bare på skolen med hjemme også. I Norge har de fleste ungdommer et forhold til foreldrene sine hvor man i stor grad kan ta de fleste avgjørelser selv og blir sett på og behandlet som en voksen. Her blir man sett på som et barn mye lenger, og det er foreldrene som bestemmer. Det er ingen hemmelighet at norske ungdommer diskuterer til de får viljen sin og ikke ofte tar nei for et nei. Jeg opplever at de fleste ungdommene her har mye mer respekt for foreldrene sine, og forventer at de vil ta avgjørelser for dem. Mange av vennene min har også en curfew (innetid) for ukedager og helger, noe jeg ikke er vant til hjemme. Jeg husker jeg hadde innetider i 8ende og 9ende, og måtte være hjemme klokken 9-10 i ukedagene og 11-12 i helgene. Disse innetidene gjelder for mange ungdommer på min alder her nå. Jeg er veldig heldig som har vforeldre som gir meg masse frihet, og som ikke setter strenge regler. Den første vfamilien jeg bodde hos tillot meg ikke å møte venner verken i ukedagene eller i helgene, og hverdagen min der gikk mer eller mindre ut på å holde vfaren min med selskap. Hos familien jeg bor hos nå får jeg tilbringe dagene mine med hvem jeg vil og jeg får lov til å være med å ha venner over når som helst. Reglene jeg har hos "foreldrene" mine her er veldig likt reglene jeg har i Norge, og det er vel egentlig ganske uvanlig siden amerikanske foreldre er strengere enn norske foreldre. 

Jeg håper jeg fikk besvart spørsmålene. Hvis dere har noen spørsmål om high school kan dere bare legge igjen en kommentar i kommentarfeltet, så skal jeg svare så godt jeg kan! 
- Pernille 

 

2 kommentarer

myonlyheaven

28.02.2013 kl.08:54

jeg har ikke vært i amerika før, men vil veldig dra en gang :) Hadde vært hyggelig om du la meg til som venn, slik at det blir enklere å lese bloggen din fast. Hadde vært hyggelig med en kommentar også :) !

Mathea

28.02.2013 kl.11:22

Spennende!

Skriv en ny kommentar

hits